Eigenbijdrage.

Indien u ondersteuning nodig heeft volgens de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of Wlz (Wet Langdurige Zorg) en u maakt gebruik van deze diensten, dan dient u een wettelijk vereiste eigen bijdrage te betalen aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor).

Deze bijdrage is verplicht voor personen van 18 jaar en ouder en wordt beheerd en geregistreerd door het CAK. Het CAK berekent en int de eigen bijdragen voor zowel de Wlz als de Wmo, en u ontvangt deze facturatie eens per vier weken.

De exacte hoogte van de eigen bijdrage varieert per individu en is onder meer afhankelijk van het inkomen. U ontvangt een factuur per periode van vier weken met het verschuldigde bedrag.

Als u een schatting wilt maken van uw eigen bijdrage, kunt u gebruikmaken van het rekenprogramma van het CAK (klik hier). U kunt ook telefonisch contact opnemen met het CAK via 0800-1925.

Indien u vragen heeft of advies nodig heeft, staan onze medewerkers voor u klaar. Neem gerust contact met hen op via 085-773 05 08 of stuur een e-mail naar info@habituszorg.nl.

Kosten huishoudelijke hulp

Wanneer u huishoudelijke ondersteuning ontvangt via de gemeente, dan betaalt de gemeente de kosten hiervan uit aan de organisatie die de hulp levert. U betaalt wel een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is sinds 2020 maximaal € 19,- per maand. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK.

Hoe vraagt u begeleiding aan?

De cliëntondersteuning in de WLZ is door het Menzis Zorgkantoor ondergebracht bij meerdere organisaties. Voor het aanvragen van begeleiding kunt u terecht bij:

Menzis Zorgadviseur;

MEE;

Zorgbelang;

Stichting Cliënt ondersteuning Twente (SCOT);

Dichtbij.

Ondersteuning bij uw aanvraag

Wanneer u een gesprek heeft met de gemeente kan dit soms best spannend zijn. Als u hier moeite mee hebt, kunt u ook altijd met ons bellen als u meer informatie wilt over het aanvragen van huishoudelijke hulp in Almelo, Hengelo en Enschede. Wij helpen u graag met al uw vragen!

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Naast de hulp die wij bieden, kunt u er ook voor kiezen om bij het aanvragen van huishoudelijke hulp geholpen te worden door een onafhankelijke partij, dit wordt cliëntondersteuning genoemd.

In Almelo wordt de cliëntondersteuning uitgevoerd door Almelo Sociaal. U kunt hen bereiken via telefoonnummer (0546) 54 11 11.

In Enschede kunt u hiervoor contact opnemen met Zorgbelang Overijssel. Zij brengen u in contact met een getrainde vrijwilliger die u gratis kan bijstaan als onafhankelijke cliëntondersteuner. Het adviespunt is op werkdagen bereikbaar via 074 – 2913597, van 09.00 uur tot 17.00 uur. Of stuur een e- mail naar adviespunt@zorgbelang-overijssel.nl.

In Hengelo kunt u de cliëntondersteuning ook aanvragen via Wijkracht. U kunt contact met Wijkracht opnemen via 088 – 945 57 22 of via oco@wijkracht.nl.