Project omschrijving

De behandeling van een depressie moet op de leeftijd van een patiënt worden afgestemd, omdat ouderen langer chronisch depressief blijven dan jongeren. Ouderen lijken minder goed op bestaande behandelingen te reageren.
Dat zegt onderzoeker van Amsterdam UMC Roxanne Schaakxs in een vrijdag gepubliceerd interview met Trouw. Voor het onderzoek zijn duizend mensen tussen de 18 en 88 jaar oud ongeveer twee jaar gevolgd.
Ouderen hebben volgens Schaakxs vanaf het begin een intensievere behandeling nodig dan jongeren, omdat de bestaande behandeling eerder aanslaat bij jonge mensen.
Twee derde van de jongeren is binnen twee jaar van de depressie af. Bij ouderen geldt dat voor slechts de helft. Het kantelpunt ligt volgens de onderzoekers rond de veertig jaar.
Schaakxs zegt in Trouw dat er geen directe aanleiding voor het verschil is gevonden, ondanks dat er meerdere oorzaken zijn onderzocht.
Een ander opvallend verschil dat de onderzoekers vonden, is dat de klachten van jongeren vaak heftiger zijn dan die van van ouderen.
Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/5303570/behandeling-depressie-moet-leeftijd-worden-afgestemd.html?redirect=1